بررسی سطح کورتیزول بزاق در بیماران با زخم های آفتی عود کننده دهان در دورههای زخمی و بهبودي کامل
چکیده
مقدمه: استئوماتیت آفتی عودکننده، یکی از اختلالات شایع مخاط دهان است. به نظر ميرسد بیماران مبتلا به زخمهای آفتی عودکننده دهان از کاهش تحمل دهانی که منجر به آسیب اپیتلیوم میشود، رنج میبرند. هدف از این مطالعه، اندازهگیری میزان کورتیزول بزاق در بیماران مبتلا به زخمهای آفتی عودکننده دهان بود.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 20 بیمار مبتلا به زخمهای آفتی مینور با تاریخچه حداقل سه بار عود زخم در سال، انتخاب شدند. به منظور جمع آوری بزاق در بیماران، از روش Spitting استفاده شد. غلظت کورتیزول بزاق در روز اول و هفتم پس از پیدایش زخم آفتی اندازهگیری شد. هر بیمار، هم به عنوان مورد و هم به عنوان شاهد انتخاب شد. همچنین نمونههای بزاق، پس از بهبودي كامل زخمها نیز جمعآوری شد. نمونههای بزاق بین ساعت 9 تا 10 صبح جمعآوری و توسط روش الیزا بررسی شد. اطلاعات با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهاي Repeated measurement ANOVA و Paired t-test تجزيه و تحليل شد.
یافتهها: میانگین غلظت کورتیزول بزاق در روز اول بروز زخم آفتی µg/dl 72/2 و در مرحله سلامت کامل بیماران µg/dl 37/3 و اختلاف از نظر آماری معنیدار بود
(002/0 = p value). غلظت کورتیزول بزاق در مرحله سلامت کامل بیماران µg/dl 37/3 و در روز هفتم بروز زخم آفتی µg/dl 6/2 و اختلاف از نظر آماری معنیدار بود
(001/0 = p value). اختلاف بین میانگین سطح کورتیزول بزاق در روز اول و روز هفتم بروز زخم آفتی از نظر آماري معنیدار نبود (304/0 = p value).
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که میانگین سطح کورتیزول بزاق در ابتدای بیماری و در مرحله فعال يا اولسراتیو به طور شاخص کمتر از میانگین کورتیزول در مرحله بهبودی کامل بود. به نظر ميرسد که سطح کورتیزول میتواند نقش مهمی در کاهش التهاب زخم آفتی داشته باشد و اختلال در ترشح کورتیزول در بیماران با زخمهای آفتی عودکننده دهان، میتواند منجر به افزایش شیوع و شدت بروز زخمهای آفتی گردد.
كليد واژهها: زخمهای آفتی عودکننده، هيدرو كورتيزون، بزاقموارد حقوقی تعهدات نویسنده مسؤول مقاله و سایر نویسندگان ـ پذیرش مسؤولیت محتوای مقاله و توان دفاع از آن در مجامع علمی ـ تفویض حق چاپ به مجله ـ پاسخگویی به هرگونه ادعای حقوقی در مورد حق مؤلف یا محتوا ـ عدم ارسال مقاله به مجله فارسی زبان دیگر تا اعلام نظر نهایی شورای نویسندگان )حداکثر 3 ماه پس از اعلام وصول مقاله به دفتر مجله) ـ ذكر منابع مالي و اعتباري طرح پژوهشي در صفحه عنوان مقاله ضروري است. ـ حق نشر و نمایهسازی از مقالات چاپ شده یا در حال بررسی در مجله، منوط به کسب اجازه از دفتر مجله میباشد. ـ چاپ کامل مقالهای که قبلاً به صورت سخنرانی یا پوستر در همایشها ارائه و بطور خلاصه منتشر شده است، در مجله با ذکر محل و نوع ارائه قبلی بلامانع است. ـ مقالات چاپ شده در مجله برای ارائه به همایشها نیازمند مجوز دفتر مجله میباشد. ـ چاپ هر مقاله منوط به رعایت معیارهای اخلاقی در هر یک از بخشهای مجله میباشند. ـ نویسنـدگان مقاله در قبال کسانی که از آنها در بخش قـدردانی با ذکر نام تشکر میکنند، مسؤولیت پاسخگویی دارند. ـ مجله مسؤولیتی در قبال دعاوی بین نویسندگان و نیز نویسندگان با مراجع دیگر را برعهده نخواهد داشت. ـ مجله در قبول يا رد مقالات آزاد است و نيز حق ويرايش علمي و ادبي و تخليص مقالات را براي خود محفوظ ميدارد. نسخه نهايي قبل از چاپ به رؤيت نوسينده مقاله خواهد رسيد. ـ مجله متعهد است با توجه به پاسخگویی نویسنده به اشکالات و سؤالات مطرح شده در مدت معین، ظرف 3 ماه از زمان اعلام وصول مقاله به دفتر مجله، در مورد پذیرش یا رد آن اعلام نظر نماید.