مروري بر تأثير دهان‌شویه‌ها و آدامس‌ها در حفظ سلامت دهان و دندان

  • انسیه باطنی استاديار، گروه پریودنتولوژی، دانشکده دندان پزشکی، دانشگاه علوم پزشكي رفسنجان، كرمان، ايران.
  • احمد مقاره عابد دانشیار،عضو مركز تحقيقات دندان پزشكي ترابي‌ن‍ژاد، گروه پریودنتولوژی، دانشکده دندان پزشکی، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران.
  • عظیم ربیعی دندان پزشک، رفسنجان، ایران
  • بنفشه پورمرادی استاديار، گروه پریودنتولوژی، دانشکده دندان پزشکی، دانشگاه علوم پزشكي همدان، همدان، ايران.
  • Enseieh Bateni Assistant Professor, Department of Periodontics, School of Dentistry, Rafsanjan University of Medical Sciences, Kerman, Iran.
  • Ahmad Moghareabed Associate Professor, Torabinejad Dental Research center, Department of Periodontics, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
  • Azim Rabiei DDS, Rafsanjan, Iran.
  • Banafsheh Pour Moradi Assistant Professor, Department of Periodontics, School of Dentistry, Hamedan University of Medical Sciences, Hamedan, Iran.

چکیده

مقدمه: اگرچه برداشتن مكانيكي بيوفيلم پلاك باكتريال هنوز به عنوان پذيرفته‌ترين مكانيسم كنترل پلاك شناخته مي‌شود، اما اتيولوژي باكتريال پیچیده بيماري‌هاي پريودنتال و پوسيدگي دنداني از یک سو و كافي نبودن روش‌های مکانیکی کنترل پلاک به تنهايي از سوی دیگر، باعث شده كه استفاده حمايتي از عوامل ضد ميكروبي شیمیایی به عنوان روشي مفيد مورد توجه قرار گیرد. اين مقاله با هدف مروري بر تأثير دهان‌شویه‌ها و آدامس‌ها در حفظ سلامت دهان و دندان انجام شد.

شرح مقاله: اين مطالعه يك مطالعه مروري است كه جهت بررسی تأثير دهان‌شویه‌ها و آدامس‌ها در حفظ سلامت دهان و دندان با جستجو در منابع الکترونیکی ISI و Pubmed و منابع كتابخانه‌اي ژورنال‌ها و کتب مرتبط با موضوع از سال 1980 تا 2011 صورت گرفت.

يافته‌ها: دهان‌شويه‌ها ساده‌ترين سيستم ارايه مواد ضد پلاك و يك روش قطعي و مناسب براي حمل عوامل ضد ميكروبي مي‌باشند. دهان‌شویه‌ها مانند خميردندان‌ها، باید خصوصياتي چون زدودن پلاك دنداني از روي سطح مينا و عاج بدون آسيب به آن، خاصيت تميزكنندگي، طعم مطبوع، پايداري محلول از نظر شيميايي و ارزان بودن را دارا باشند. ادعاهای مشترک در زمینه خواص آدامس‌ها شامل پاک کردن دبری‌های غذایی و پلاک از سطوح دندان، تحریک جریان بزاق، کاهش ژنژيویت و پریودنتیت، کاهش تعداد استرپتوکوک موتانس در بزاق و پلاک دندانی و کاهش میزان پوسیدگی درکسانی که به طور عادتی روزانه زایلیتول مصرف می‌کنند وجود دارد. استفاده از آدامس‌های حاوی فلوراید، بی‌کربنات، کلسیم و فسفات توانایی خنثي كنندگي اسید را افزایش داده و از طرفی سبب کاهش روند دمینرالیزاسیون مینا می‌شود.

نتیجه‌گیری: استفاده از دهان‌شویه‌ها و جویدن آدامس فاقد قند مخصوصاً زایلیتول به تنهایی یا همراه با سایر مواد پیش‌گیری کننده با دوز و دوره مؤثر می‌توانند به عنوان یک برنامه پیش‌برنده در سلامت دهان و دندان جمعیت‌های پر خطر در نظر گرفته شود.

کلید واژه‌ها: دهان‌شویه، آدامس، سلامت دهان.
چاپ شده
2012-01-02
استناد به مقاله
1.
باطنیا, مقاره عابدا, ربیعیع, پورمرادیب, Bateni E, Moghareabed A, Rabiei A, Pour Moradi B. مروري بر تأثير دهان‌شویه‌ها و آدامس‌ها در حفظ سلامت دهان و دندان. مجله دانشکده دندانپزشکی اصفهان [اینترنت]. 2ژانویه2012 [ارجاع شده 18آوریل2024];7(5):843-61. Available from: https://jids.journalonweb.ir/index.php/jids/article/view/397

میزان دانلود در سال میلادی جاری

Download data is not yet available.

سخن سردبیر

دکتر رامین مشرف

مجله‌ دانشکده دندان‌پزشکی اصفهان از سال 1383 به زبان فارسی و با هدف انتشار ماحصل زحمات پژوهشی اساتید و دانشجویان دندان‌پزشکی ....

ادامه

شماره کنونی

پشتیبانی و راهنمایی

         doaj

 

Copyright © 2021, This is an original open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-noncommercial 4.0 International License which permits copy and redistribute of the material just in noncommercial usages with proper citation.

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشد