بررسی آزمایشگاهی تأثیر نوشابه و ماءالشعیر بر میکروهاردنس مینای دندان‌های شیری

  • فاطمه فروزش تبار Fatemeh Foruzeshtabar استادیار، گروه آموزشی ترمیمی و زیبایی، دانشکده‌ی دندان‌پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران، ايران.
  • فاطمه عاشورى Fatemeh Ashouri دندان‌پزشک، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه: مصرف بالاي نوشيدني­هاي گازدار و غذاهاي اسيدي، مهمترین عامل اتیولوژیک ساييدگي (اروژن) دندانی محسوب می­گردد. هدف از اين پژوهش، بررسي اثر پر مصرف‌ترين نوشيدني­هاي گازدار موجود در بازار ايران بر تغییرات میکروهاردنس مینای دندان‌های کانین شیری سالم بود.

مواد و روش‌ها: اين پژوهش تجربي- آزمايشگاهي، بر روی 30 دندان کانین شیری سالم فاقد هرگونه پوسیدگی، سایش، ترک و هیپـوکلسیفیکاسیون که به­گونه­ي تصادفي به سه گروه تقسیم شده بودند، انجام گرديد. مربعی به ابعاد 2×2 ميلي‌متر از ميناي لبیال دندان­هـا بـه مـدت 5 دقيقـه در 40 ميلی‌ليتر نوشيدني­هاي تازه قرار گرفت و ميكروهاردنس دندان­ها با وارد كـردن نيرويـي بـه ميـزان 50 گـرم بـه وسـيله‌ي دسـتگاه سـنجش ميكروهاردنس اندازه‌گيري شد. براي واكاوي آماري داده­هاي درون هر گروه، از آزمون (Paired t-test) و ميـان گـروه‌هـا از آزمـون (ANOVA) و میان 30 نقطه‌ی اثر مورد سنجش در هر گروه از Wilcoxon استفاده گرديد.

يافته‌ها: ميكروهاردنس ميناي دندان­ها پس از شناوري در نوشابه­ي زمـزم كـولا 18/1 درصـد و بـه دنبـال كـاربرد دلسـتر ليمـويي بهنـوش 13/3 درصد كاهش يافت. آب شهري كـاهش معنـی­داري در ميـانگين ميكروهـاردنس نمونـه­هـا ايجـاد نكـرد (p value = 0/5). ميـان ميـزان كـاهش ميكروهاردنس ناشي از نوشيدني‌هاي بالا، اختلاف آماري معنی‌دار وجود داشت (p value = 0/001).

نتیجه‌گیری: بر پايه‌ي نتايج اين بررسي، در شرايط آزمايشگاهي ميكروهاردنس ميناي دندان­ها به دنبال اسـتفاده از نوشـابه‌ي زمـزم و دلسـتر كاهش یافت، كه اين كاهش در نوشابه­ي زمزم بيشتر از دلستر بود.

کلید واژه‌ها: فرسایش دندانی، مينای دندان، سختی.

درباره نویسندگان

فاطمه فروزش تبار Fatemeh Foruzeshtabar, استادیار، گروه آموزشی ترمیمی و زیبایی، دانشکده‌ی دندان‌پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران، ايران.

دکترای حرفه ای دندانپزشکی

متخصص دندانپزشكى ترميمى و زيبايى

فاطمه عاشورى Fatemeh Ashouri, دندان‌پزشک، تهران، ایران.

دکترای حرفه ای دندانپزشکی

چاپ شده
2017-03-10
استناد به مقاله
1.
Fatemeh Foruzeshtabarففت, Fatemeh Ashouriفع. بررسی آزمایشگاهی تأثیر نوشابه و ماءالشعیر بر میکروهاردنس مینای دندان‌های شیری. مجله دانشکده دندانپزشکی اصفهان [اینترنت]. 10مارس2017 [ارجاع شده 3جولای2024];13(1):47-6. Available from: https://jids.journalonweb.ir/index.php/jids/article/view/1053

میزان دانلود در سال میلادی جاری

Download data is not yet available.

سخن سردبیر

دکتر رامین مشرف

مجله‌ دانشکده دندان‌پزشکی اصفهان از سال 1383 به زبان فارسی و با هدف انتشار ماحصل زحمات پژوهشی اساتید و دانشجویان دندان‌پزشکی ....

ادامه

شماره کنونی

پشتیبانی و راهنمایی

         doaj

 

Copyright © 2021, This is an original open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-noncommercial 4.0 International License which permits copy and redistribute of the material just in noncommercial usages with proper citation.

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشد