بررسی غلظت کلی فلوراید و غلظت فلوراید محلول در چهار نوع خمیر دندان موجود در بازار مصرف ایران

  • جابر یقینی استادیار، مرکز تحقیقات مواد دندانی، گروه پریودنتیکس، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
  • احمد مقاره‌عابد دانشیار، مرکز تحقیقات ایمپلنت‌های دندانی، گروه پریودنتیکس، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
  • شیوا مرتضوی استادیار، مرکز تحقیقات دندان‌پزشکی ترابی‌نژاد، گروه دندان‌پزشکی كودكان، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
  • مهدی چلونگر دانشجوی دندان‌پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویان، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
  • ستار کبیری دانشجوی دندان‌پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویان، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
  • Jaber Yaghini Assistant Professor, Dental Materials Research Center, Department of Periodontics, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
  • Ahmad Moghare Abed , Associate Professor, Dental Implants Research Center, Department of Periodontics, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
  • Shiva Mortazavi Assistant Professor, Torabinejad Dental Research Center, Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
  • Mahdi Chelongar Dental Student, Dental Students Research Center, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
  • Sattar Kabiri Dental Student, Dental Students Research Center, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.

چکیده

چکیده
مقدمه: یکی از مؤثرترین و در عین حال مقرون ‌به‌صرفه‌ترین راه‌های جلوگیری از پوسیدگی دندان استفاده از خمیر دندان‌های حاوی فلوراید است. برای اثربخش بودن فلوراید در خمیر دندان‌ها مقدار کافی از آن باید به صورت محلول باشد. مطالعه‌ی حاضر با هدف ارزیابی غلظت کلی فلوراید و غلظت فلوراید قابل حل در تعدادی از خمیر دندان‌های پرفروش در بازار مصرف ایران و مقایسه‌ی آن با محدوده‌ی استاندارد بین المللی (ppm 1500-1000) انجام پذیرفت.
مواد و روش‌ها: تحقیق حاضر نوعی مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی آزمایشگاهی می‌باشد. در این مطالعه غلظت کلی فلوراید و غلظت فلوراید قابل حل در 4 نوع خمیر دندان شامل 3 خمیر دندان ساخت داخل (پونه، داروگر و پاوه) و یک نوع خمیر دندان خارجی (کرست 7) توسط الکترود ویژه‌ی یونی اندازه‌گیری شد. نتایج توسط آزمون‌های تحلیلone-way Variance، Kruskal Wallis، Mann-Whitney و Post hoc Tukey مورد تحلیل آماری قرار گرفت (05/0=α).
یافته‌ها: غلظت کلی فلوراید و غلظت فلوراید محلول تنها در خمیر دندان کرست 7 بالاتر از ppm 1000 بود. غلظت فلوراید محلول در خمیر دندان کرست 7 به‌صورت معنی‌داری از سایر خمیر دندان‌ها بیش‌تر بود (001/0p value < )، اما میان سایر خمیر دندان‌ها اختلاف معنی‌داری وجود نداشت (05/0 p value >).
نتیجه‌گیری: بر اساس نتايج مطالعه‌ی حاضر، علی‌رغم این‌که نمونه خارجی میزان فلوراید مناسبی داشت، سه خمیر دندان دیگر مورد بررسی، میزان فلوراید کم‌تری از حد استاندارد داشتند.
کلید واژه‌ها: خمیر دندان، فلوراید، پوسیدگی دندان

درباره نویسندگان

جابر یقینی, استادیار، مرکز تحقیقات مواد دندانی، گروه پریودنتیکس، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
احمد مقاره‌عابد, دانشیار، مرکز تحقیقات ایمپلنت‌های دندانی، گروه پریودنتیکس، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
شیوا مرتضوی, استادیار، مرکز تحقیقات دندان‌پزشکی ترابی‌نژاد، گروه دندان‌پزشکی كودكان، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مهدی چلونگر, دانشجوی دندان‌پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویان، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
ستار کبیری, دانشجوی دندان‌پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویان، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
Jaber Yaghini, Assistant Professor, Dental Materials Research Center, Department of Periodontics, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
Ahmad Moghare Abed, , Associate Professor, Dental Implants Research Center, Department of Periodontics, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
Shiva Mortazavi, Assistant Professor, Torabinejad Dental Research Center, Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
Mahdi Chelongar, Dental Student, Dental Students Research Center, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
Sattar Kabiri, Dental Student, Dental Students Research Center, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
چاپ شده
2013-11-12
استناد به مقاله
1.
یقینیج, مقاره‌عابدا, مرتضویش, چلونگرم, کبیریس, Yaghini J, Moghare Abed A, Mortazavi S, Chelongar M, Kabiri S. بررسی غلظت کلی فلوراید و غلظت فلوراید محلول در چهار نوع خمیر دندان موجود در بازار مصرف ایران. مجله دانشکده دندانپزشکی اصفهان [اینترنت]. 12نوامبر2013 [ارجاع شده 3جولای2024];9(5):402-10. Available from: https://jids.journalonweb.ir/index.php/jids/article/view/719

میزان دانلود در سال میلادی جاری

Download data is not yet available.

سخن سردبیر

دکتر رامین مشرف

مجله‌ دانشکده دندان‌پزشکی اصفهان از سال 1383 به زبان فارسی و با هدف انتشار ماحصل زحمات پژوهشی اساتید و دانشجویان دندان‌پزشکی ....

ادامه

شماره کنونی

پشتیبانی و راهنمایی

         doaj

 

Copyright © 2021, This is an original open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-noncommercial 4.0 International License which permits copy and redistribute of the material just in noncommercial usages with proper citation.

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشد