خمیردندان: مروری بر انواع، اجزاي تشکیل دهنده و عوارض احتمالی آن‌ها

  • احمد مقاره عابد دانشیار، گروه پریودنتولوژی، عضو مركز تحقيقات دندان‌پزشكي ترابي‌نژاد، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران.
  • پیمان ضیاء دستیار تخصصی، گروه پریودنتولوژی دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران.
  • جابر يقيني استادیار، عضو مركز تحقيقات دندان‌پزشكي ترابي‌نژاد، گروه پریودنتولوژی، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران.
  • بنفشه پورمرادی دستیار تخصصی، گروه پریودنتولوژی، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران.
  • Ahmad Moghareh Abed Associate Professor, Torabinejad Dental Research Center, Department of Periodontics, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
  • Peyman Zia Assistant Professor, Department of Periodontics, School of Dentistry, Jondishapoor University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran.
  • Jaber Yaghini Assistant Professor, Torabinejad Dental Research Center, Department of Periodontics, School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
  • Banafsheh Pourmoradi Assistant Professor, Department of Periodontics, School of Dentistry, Hamedan University of Medical Sciences, Hamedan, Iran.

چکیده

مقدمه: خمیر دندانها پراستفاده ترین و پر فروش ترین محصولات بهداشتی دهان و دندان هستند و کاربرد آنها یکی از معمولترین رفتارهای بهداشت دهان و دندان در کشورهای پیشرفته میباشد. امروزه تنوع وسیعی از این محصولات برای اهداف گوناگون در بازار میباشند که انتخاب محصول مناسب را برای بیماران و همچنین توصیه آن توسط دندان پزشکان و بهداشت کاران را مشکل نموده است. این مقاله جزییات اجزاء خمیر دندانها و کاربردهای بالینی آنها را شرح میدهد و سعی دارد دندان پزشکان را در تجویز خمیر دندان مناسب بر اساس نیاز های شخصی بیمارانشان یاری رساند.

شرح مقاله: این مطالعه یک مطالعه مروری است که از جستجو در منابع کتابخانه‌ای و سایت‌های اینترنتی Pubmed و ISI Web of Science و موتور جستجوی google بین سالهای 1973 تا 2011 با استفاده از کلید واژه های خمیر دندان، پريودنتيكس، پلاك دنداني انجام شده است.

یافته‌ها: تنوع وسیعی از خمیر دندانهای ضد پوسیدگی، ضد پلاک و ژنژویت، ضد تشکیل جرم، از بین برنده حساسیت دندانی و انواع سفید کننده دندان وجود دارند که حاوی طیف وسیعی از اجزاء فعال و غیر فعال می باشند. انواع مواد ساینده، مرطوب کننده، دترجنتها، مواد اتصال دهنده، ژله ای کننده، طعم دهنده، شیرین کننده و نگه دارنده در کنارمواد فعال درمان کننده مانند ترکیبات متنوع فلوراید، باکتریو استاتها، آنزیم ها، پیرو فسفاتها و ترکیبات کاهنده حساسیت دندانی و غیره از جمله این اجزاء هستند. در مطالعات انجام شده، تاثیر، معایب و مزایای هر یک ازاین اجزاء مورد بحث قرار گرفته است.

نتیجه‌‌گیری: آشنایی دندان پزشکان با ترکیب و اجزای خمیر دندانها و همچنین عملکرد اجزاء فعال و غیر فعال آنها، ضروری است و می تواند گامی موثر در تسهیل انتخاب و تجویز مناسب خمیر دندانها برای بیماران باشد.

كليد واژه‌ها: خمیر دندان، پريودنتيكس، پلاك دنداني.
چاپ شده
2012-06-07
استناد به مقاله
1.
مقاره عابدا, ضیاءپ, يقينيج, پورمرادیب, Moghareh Abed A, Zia P, Yaghini J, Pourmoradi B. خمیردندان: مروری بر انواع، اجزاي تشکیل دهنده و عوارض احتمالی آن‌ها. مجله دانشکده دندانپزشکی اصفهان [اینترنت]. 7ژوئن2012 [ارجاع شده 23اکتبر2021];8(2):183-04. Available from: https://jids.journalonweb.ir/index.php/jids/article/view/495

میزان دانلود در سال میلادی جاری

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

سخن سردبیر

دکتر رامین مشرف

مجله‌ دانشکده دندان‌پزشکی اصفهان از سال 1383 به زبان فارسی و با هدف انتشار ماحصل زحمات پژوهشی اساتید و دانشجویان دندان‌پزشکی ....

ادامه

شماره کنونی

پشتیبانی و راهنمایی

 

 

 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly.

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشد